Oferta RESULT

  • audyty działów operacyjnych i pomocniczych,
  • wprowadzanie elementów LM (Lean Manufacturing, lean managment) w sferze produkcji i zarządzania,
  • ocena kompetencji zawodowych, funkcyjnych i stanowiskowych,
  • ustawianie wskaźników płacowych (akord, normatywy),
  • opracowania technologiczne produktów mięsnych,
  • optymalizacja czasu pracy maszyn – OEE,
  • optymalizacja czasu pracy technologa – program dla technologii
    R&D Soft,
  • wprowadzanie nowych produktów na rynek,
  • budowanie marki własnej,
  • samouczki – pomocnik managera:
    • cześć 1 termin płatności,
    • część 2 opłacalność inwestycji.
  • produkcja przypraw i dodatków funkcjonalnych,

DORADZTWO TECHNOLOGICZNE

Opracowujemy receptury i przeprowadzamy próby technologiczne nowych wyrobów przetworzonych. Korzystamy z najlepszych – naszym zdaniem – kompozycji smakowych i funkcjonalnych liderów technologii mięsa w Polsce i na świecie. W przeciwieństwie do typowych firm „przyprawowych” możemy zaproponować receptury w oparciu o najlepsze rozwiązania pochodzące od różnych producentów.

Optymalizujemy również receptury i produkty naszych Klientów wg wymagań jakościowych, organoleptycznych i ekonomicznych.


DORADZTWO ORGANIZACYJNE

Przeprowadzamy audyty działów operacyjnych – produkcja, handel, technologia oraz pomocniczych – działy jakości, marketing i inne.

Celem audytów jest optymalizacja pracy tych działów i w efekcie pracy całego zakładu mięsnego.

Przez optymalizację rozumiemy:

  • skrócenie czasu od zamówienia produktu przez klienta do jego dostarczenia;
  • zsynchronizowanie przepływu informacji wewnątrz firmy;
  • zredukowanie kosztów wytworzenia produktu.

Oprócz przeprowadzanych audytów, w trakcie których inwentaryzujemy stan bieżący zakładu, dysponujemy szeregiem narzędzi pozwalających zoptymalizować działalność firmy w różnych obszarach.

Są to narzędzia Lean Manufacturingu, programy informatyczne dla różnych działów czy też doradztwo fachowców w zakresie umiejętności tzw. twardych (procesy) i miękkich (wiedza pracowników).

Plan pracy naszych konsultantów można zamknąć w trzech punktach – ocena stanu bieżącego, propozycje zmian, wdrażanie zmian (po ich akceptacji i wspólnie z naszym Klientem).


DORADZTWO KOSZTOWE

Celem działania RESULT jest optymalizacja procesu produkcyjnego u naszych Klientów. Redukcja kosztów wytworzenia produktu powoduje, iż wyrób mięsny może być tańszy dla klienta docelowego lub zakład przetwórczy może wygospodarować środki na działania wspomagające sprzedaż.

Szukamy przerostów kosztów wytworzenia produktów i pokazujemy, jak je zredukować.

Kosztem może być: czas pracy, przepływ informacji, liczba zatrudnionych osób, komunikacja wewnątrz firmy itd.

Staramy się proponować nowe, efektywniejsze rozwiązania.

Do tego celu wykorzystujemy takie narzędzia, jak np.: 5S, wartość dodana, strumienie przepływu, smed, Tps, muda, jit, wpółczynnik OEE oraz programy informatyczne.


DORADZTWO SPRZEDAŻOWE

Wspólnie z naszymi Klientami budujemy markę produktu.

Wprowadzamy produkt na rynek.

Szukamy kanałów dystrybucji.

Pozycjonujemy produkt w danym segmencie.


SZKOLENIA

Organizujemy szkolenia z zakresu:

  1. Lean Manufacturing a branża mięsna.
  2. Podstawy ekonomii dla managerów średniego i wyższego szczebla.
  3. Koszty produkcji.
  4. Przebieg procesów produkcji wyrobów przetworzonych dla firm „okołomięsnych”.
  5. BHP w branży mięsnej.
  6. Inne – celowe.

LEAN MANUFACTURING

Filozofia LEAN (wyszczuplania) produkcji i zarządzania wzięła swój początek z produkcji samochodów Toyota i z filozofii przyświecającej tej produkcji.

Ciągła praca nad doskonaleniem powstawania produktu gotowego, nad eliminowaniem strat i podnoszeniem świadomości pracowników powoduje obniżenie kosztów produkcji .

Nie wszystkie elementy LM można przenieść do przemysłu mięsnego. Część dlatego, że jest już zawarta w systemach jakościowych typu HACCP, a inne nie przystają do produkcji żywności o krótkim okresie przydatności do spożycia.

Proponujemy sprawdzone rozwiązania z LM, które bezpośrednio przyczyniają się do uzyskania szybkich efektów oszczędności produkcyjnej.


BADANIE WARTOŚCI ODŻYWCZEJ I SKŁADU CHEMICZNEGO ANALIZATOREM FOODSCAN

Wychodząc naprzeciw zmieniającym się wymaganiom Prawa Europejskiego oraz oczekiwaniom konsumentów dotyczących jakości i bezpieczeństwa żywności oferujemy Państwu analizy składu chemicznego mięs, farszów i wyrobów gotowych nowoczesną, szybką i dokładną metodą. Analizy w naszym laboratorium wykonywane są zgodnie z Polską Normą PN-A-82109:2010, zatwierdzeniem AOAC oraz notami aplikacyjnymi firmy Foss.

Możliwości badania:

  • Mięs surowych,
  • Farszów,
  • Wyrobów gotowych.

Usługi w różnych wariantach:

  • Analizy na miejscu,
  • Odbiór próbek,
  • Analizy u Klienta.

OPRACOWANIE ETYKIET WYROBÓW GOTOWYCH

Rozporządzenie 1169/2011 z 25 października 2011 roku wprowadza zmiany zasad znakowania produktów spożywczych. Celem tych zmian jest ujednolicenie przepisów dotyczących znakowania żywności w UE, przekazanie jasnej i przejrzystej informacji konsumentowi finalnemu oraz zwiększenie jego wiedzy i bezpieczeństwa. Wprowadzone zmiany dotyczą m.in. zwiększenia czytelności etykiet, obowiązku informowania o wartości odżywczej produktu, przejrzystych i pełnych informacji o alergenach, informacji o kraju pochodzenia. Na podstawie specyfikacji produktu, surowców i wyników analiz laboratoryjnych opracowujemy etykiety spełniające wymagania prawne w zakresie znakowania środków spożywczych.

Pomocnik technologa

Program powstał w wyniku wymiany doświadczeń w grupie technologów pracujących w przemyśle mięsnym. Każdy z nas (Technologów) miał jakieś trudności i problemy w swojej pracy, których rozwiązywanie zabierało dużo czasu. Jednocześnie były to zbyt ważne dla firmy tematy by można zrobić je „kiedyś, w wolnym czasie… itp.” Blisko trzy lata testów i udoskonaleń programu pozwoliły wypuścić na rynek produkt dobry, uniwersalny i intuicyjny w obsłudze.

Podstawowe zalety
R&D SOFT:

  • tworzenie, modyfikacja i archiwizacja receptur rozbiorowych i przetwórczych produktów,
  • kalkulacja produktu na kilku poziomach – surowce, surowce pomocnicze, koszty zakładu, zysk, cena pożądana itp.
  • kalkulacje ilościowe pod kątem prób technologicznych – wg ilości produktu lub składnika,
  • zwięzły, czytelny, „matematyczny” opis procesu produkcyjnego, możliwość wklejenia zdjęcia produktu,
  • tworzenie zakładowego dokumentu normalizacyjnego wraz z opisem procesu technologicznego,
  • możliwość tworzenia wydruków zakładowych – logo, zdjęcia, dane adresowe,
  • sporządzanie etykiety produktu z automatycznym wyliczaniem deklaracji QUID,
  • kontrola zawartości substancji limitowanych (np. fosforany, azotyny, glutaminian sodu),
  • optymalizacja kosztów wytworzenia,
  • rozliczanie zapotrzebowania na surowce wg normatywu i rzeczywistego zużycia,
  • kontrola i optymalizacja bazy dokumentacji technologicznej (specyfikacje, normatywy, atesty),
  • możliwość przeniesienia danych do excela, worda, power pointa,
  • możliwość wydruków w/w programach.

Firma Result posiada w swojej ofercie usługę umożliwiającą badanie składu chemicznego surowców mięsnych, farszów i wyrobów gotowych. Badania te wykonywane są nowoczesną, szybka i dokładną metodą spektrometrii transmisyjnej w bliskiej podczerwieni. Analizy mięsa surowego, farszów oraz wyrobów gotowych umożliwiają lepszą standaryzację partii produkcyjnej, gwarantują powtarzalność jakości wyrobów oraz wpływają na optymalizację wykorzystania surowców.
Wyniki z przeprowadzonych analiz dają informację o składzie chemicznym, deklarując QUID i wartość odżywczą badanego materiału.

Przegląd badania wartości odżywczej
FoodScan_09.2016

Przykładowe wyniki analiz wyrobów gotowych znajdują się w poniższej tabeli.
przykladowe_wyniki

Lean Manufacturing

Seminarium pozwala na zrozumienie najważniejszych założeń i narzędzi Lean Manufacturing, spójnej i efektywnej filozofii zarządzania produkcją. Szkolenie prowadzone przez Konrada Gurbałę współpracującego na co dzień z wieloma firmami szkoleniowymi oraz przez Sławomira Cendrowskiego, praktyka i specjalistę w branży mięsnej. Lean Manufacturing (szczupłe wywarzanie, produkcja odchudzona) – to określenie systemu zarządzania produkcją. Celem jest ograniczenie marnotrawstwa, metodą – zarządzanie od surowców po produktów końcowy płynnym przepływem wartości produktu. Koncepcja Lean (ang. szczupły, chudy) w skrócie definiowana jest jako eliminacja czynności, które wykonywane są przytworzeniu produktu lub usługi, a które nie dodają wartości temu produktowi lub usłudze. Chcąc osiągnąć odchudzoną z niepotrzebnych czynności produkcję należy wykorzystać narzędzia, którymi Lean dysponuje.

Lean Management, to jedna z technik zarządzania przedsiębiorstwem, której celem jest tworzenie prostych i przejrzystych struktur w przedsiębiorstwie oraz nadanie większego znaczenia zasobom pracy, aby można je było wykorzystywać jak najlepiej. Jest to jedno z typowych przedsięwzięć restrukturyzacyjnych stosowanych w przedsiębiorstwach. Uczestnicy sami odkrywają, jaka jest rola każdego działu przedsiębiorstwa w tej zmianie i jakie ma ona przełożenie na codzienne działania.

Oczekiwane korzyści to:

  • wysoka jakość produktu,
  • dostawy na czas,
  • racjonalne wykorzystanie zasobów przedsiębiorstwa,
  • redukcja zapasów magazynowych.

Na świecie pierwsze wprowadziły go firmy motoryzacyjne: Toyota, Ford czy też Volvo, potem Motorola i firmy farmaceutyczne. Popularność zyskuje również w Polsce, zwłaszcza wśród przedsiębiorstw i firm, które chcą obniżyć koszty produkcji bez redukcji zatrudnienia.

Bezpieczeństwo żywności i jakość:

Certyfikat jakości: