Opracowanie kalibracji do badań składu chemicznego i wartości odżywczej żywności wegetariańskiej przy pomocy analizatora NIR.
Sławomir Lubomir Cendrowski RESULT realizuje projekt dofinansowany z Funduszy Europejskich pt. „Opracowanie kalibracji do badań składu chemicznego i wartości odżywczej żywności wegetariańskiej przy pomocy analizatora NIR.”
Cel projektu stanowi utworzenie kalibracji dające możliwość wykonywania usługi badania żywności wegetariańskiej innowacyjną metodą w zakresie wartości odżywczej oraz wybranych parametrów składu chemicznego. Badanie wartości odżywczej, dzięki otrzymanej w trakcie projektu kalibracji, będzie wykonywane znacznie szybciej – wynik analizy w ciągu 60 s. Opracowane kalibracje pozwolą również zasadniczo obniżyć koszty analizy w stosunku do klasycznych metod labolatoryjnych. Podawanie informacji dotyczących wartości odżywczej na etykietach żywieniowych to obowiązek producentów żywności na mocy rozporządzenia Parlamentu Europejskiego (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r.
Wartość projektu: 492 000 zł
Dofinansowanie projektu z UE: 340 000 z